Vrije Kiezersmandaat (VKM)

Hoe het werkt
Het VKM is een online programma dat ontwikkeld is voor het meebeslissen.
Naast het VKM zullen bijeenkomsten en on-line forums worden ingezet om over onderwerpen te praten en voorstellen te maken.

Heb je op een vrije politiek lijst gestemd? Registreer je dan bij het VKM.
De voorstellen die in de commissies of de raad worden besproken worden samengevat en toegelicht op het VKM en vervolgens gepubliceerd.
Dat houdt in dat je een mail ontvangt met de vraag om je mening over het voorstel te geven. Ben je voor of tegen. 


Je hebt bij de verkiezingen al de vrijepolitiek lijst als jouw vertegenwoordiging in de raad gekozen. Je hoeft daarom niet bij elk onderwerp via het VKM mee te stemmen. De lijst bepaalt namelijk vooraf een voorlopig standpunt. Als je niet meestemt geef je aan dat je dit standpunt volgt. Je stem wordt zo wel meegenomen in het totaal van de stemmen en telt dus altijd. 

Het stemgedrag van de lijst wordt volledig bepaald door de uitslag van de stemming bij het VKM. 
Stel dat de lijst als voorlopig standpunt tegen heeft. 10% van de deelnemers doen niet mee dus volgen het voorlopige standpunt. 60% stemt ook tegen en 30% stemt voor. Dan is het niet zo dat alleen de meerderheid telt.
Wanneer de lijst 3 zetels heeft, zullen er 2 zetels voor (70% totaal) en 1 zetel tegen (30%) stemmen in de raad.
De VKM uitslag wordt dus altijd zo goed mogelijk weergegeven in de raad.


Demo

Wil je ervaren hoe het werkt? Iedereen kan zich registreren en meedoen tot aan de verkiezingen op 21 maart. Er wordt elke week een voorstel gepubliceerd. Doe mee! 

Registreer je op   www.vrijekiezersmandaat.nl


VKM picture

Na de verkiezingen wordt het registreren 'officieel'.
Je betaalt dan een vrijwillige bijdrage bij de registratie. Dit is om controle op de registraties te doen zodat er bijvoorbeeld geen dubbele inschrijvingen zijn.


Voorbeeld van een uitslag
In onderstaande voorbeeld wordt het voorlopig standpunt van de lijst van Maartje bij het eerste onderwerp gecorrigeerd door een groot deel van de achterban.(oranje stemmen)
Bij het tweede onderwerp wordt het voorlopig standpunt grotendeels gesteund.(groene stemmen). Toch zal er bij een lijst van bijvoorbeeld 4 of 5 zetels er 1 zetel zijn die tegen stemt.
De inwoners bepalen zo de keuze van de politiek in de raad. Bij elk onderwerp.


VKM website